Telegram davası, bir kripto para borsasının kapanmasına yol açtı
Telegram’a karşı açılan dava ve Gram token’larının piyasaya sürülmesinin ertelenmesi bir kripto para borsasının kapanmasına neden oldu.
Telegram’ın Gram token’larını satacağı belirtilen Blackmoon Crypto’nun CEO’su borsanın kapanacağını açıkladı. Haber ise Telegram token’larının belirlenen tarih olan Nisan sonundan itibaren satışa çıkıp çıkmayacağının hala şüpheli olduğu bir durumda geldi.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Telegram’la ilgili Ekim ayında dava açmasından ve Telegram token’ının piyasaya girmesinin aylarca ertelenmek zorunda kalmasından hemen önce Blackmoon, ünlü mesajlaşma platformunun yatırımcılarıyla olan ilişkileri hakkında adeta tüyo vermişti. Ancak Blackmoon CEO’su Oleg Seydak regülasyonlara uyumluluk maliyetlerinin borsanın kapanmasına yol açtığını duyurdu.
CoinDesk‘te yer alan habere göre Seydak, “Çok derin analizlerin ardından Avrupa Birliği ve modern diğer regülasyon kurallarıyla ve aynı zamanda 5. Para Aklama Direktifleri (ki bunlar her an beklenmedik şekilde ve istemediğimiz biçimde değişebilir) ile bu borsayı ayakta tutamayacağımızı gördük. Piyasada diğer regülasyonlara uymayan borsalar da düşünüldüğünde bizim işimiz çok daha zor olacaktı.” dedi.
30 milyon dolarlık ICO
Bir kullanıcıya göre ise, borsa geçen hafta kapanacağına dair müşterilerine bir e-mail gönderdi bile. Borsada ayrıca tüm işlem ücretleri iptal edildi ve para çekme limitleri kaldırıldı. Blackmoon’un 2017 yılında 30 milyon dolarlık ICO’su sırasında satılan kendi BMC token’ları, USDC stabilcoin’lerine dönüştürebilecek. Para çekme işlemleri önümüzdeki 3 ay boyunca yapılabilecek. Bu zaman diliminden sonraki talepler ise tek tek değerlendirilecek.
Adının saklı kalmasını isteyen kullanıcı, 2017 yılındaki Blackmoon ICO’suna 34 ETH’lik yatırım yaptığını ve 1 Ethereum’un o dönem 311 dolar olduğunu söyledi. Kullanıcı, “O dönem gelecek adına bir fırsat gördüm. Daha sonra TON konusunda da pozitif düşündüm” dedi. Aynı kullanıcı ise Blackmoon’un BMC coin’lerinin USDC’ye çevrilirken borsanın adil davranıp davranmayacağı konusunda ise endişeli. Seydak ise “BMC / USDC dönüşüm oranı esnek olacak. Ayrıca taleplerin ve ödenmemiş rezervlerin miktarına bağlı olacak.” şeklinde yorum yaptı.
Blackmoon Crypto, Cayman Adaları’nda kayıtlı bir şirket ve başlangıçta Lyft gibi ana akım şirketlerin desteklediği Ethereum token’larının yer aldığı bir piyasaydı.
Telegram’a bel bağladı
Geçen sene mütevazi bir şekilde 3800 kullanıcıya hitap eden Blackmoon, Telegram’ın Gram adlı token’larının yer aldığı ilk resmi borsa olup bu sayıyı ciddi şekilde artırmayı planlıyordu.
Borsa, özellikle henüz çıkarılmamış Gram’ları tutmak için kurulan ve içinde Telegram’ın 1.7 milyar dolarlık TON satışında da bulunan güçlü yatırımcıların olduğu İsviçreli bir saklama şirketi olan Gram Vault ile ortaklık kurmuştu.
Blackmoon Crypto, Telegram’ın resmi olmayan teknik ortağı olan TON Labs ile de çalışıyordu ve daha sonra Telegram başkan yardımcısı olan Ilia Perekopsky tarafından 2014 yılında kurulan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi merkezli kredi piyasası Blackmoon Financial Group’a bağlanmıştı.
Blackmoon Gram likiditesini, token’ları direkt olarak Gram Vault’tan çekerek artırmayı planlıyordu. Burada amaçlanan, yatırımcılar token’lardan olan kazançlarını bir kere aldılar mı, token’ları borsada tutacakları düşüncesiydi. Ancak Gram’ların piyasaya çıkması sürekli olarak ertelendi. 24 Mart’ta New York mahkemesi, Telegram’a karşı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) davasını destekledi ve gram’ların piyasada olmaması gerektiğine karar verdi.
CoinDesk’e konuşan bir başka Blackmoon ICO yatırımcısı, Blackmoon’un token’larını elinde tuttuğunu ancak Kasım ayında hepsini sattığını söyledi ve “Sanırım TON’daki durum, hem yöneticiler hem de [Blackmoon] geliştiriciler bu işin içinde ciddi bir şekilde yer aldığı için ahlaki olarak sorgulandı. Blackmoon bir dönem kullanıcılar için çok iyi araçlar geliştirdi ancak bunların aynısını Binance de yaptı ve açıkça galip geldiler. Aslında onlar iyi insanlar. Dolandırıcı değiller ama bu sadece girişimin tutup tutmamasıyla ilgili… Onların asıl problemi tüm borsalarda olduğu gibi likiditeydi” dedi.
Kaynak:uzmancoin