Teknik Analizde (TA) Yapılan 7 Yaygın Hata
İçerik
• Giriş
• Kayıpları azaltmamak
• Aşırı alım satım yapmak
• İntikam alım satımı yapmak
• Fikrini değiştirmeyecek kadar inatçı olmak
• Olağan dışı piyasa koşullarını göz ardı etmek
• TA’nın bir olasılık oyunu olduğunu unutmak
• Diğer yatırımcıları körü körüne takip etmek
• Son düşünceler
4. Fikrini değiştirmeyecek kadar inatçı olmak

Başarılı bir yatırımcı olmak istiyorsanız fikrinizi değiştirmekten hem de bunu sık sık yapmaktan korkmayın. Piyasa koçulları büyük bir hızla değişebilir ve kesin olan tek bir şey vardır: piyasa koşulları değişmeye devam edecektir. Bir yatırımcı olarak göreviniz bu değişimleri fark etmek ve bunlara adapte olabilmektir. Belirli bir piyasa koşulunda gerçekten iyi performans gösteren bir strateji bir başkasında hiç işe yaramayabilir.
Efsanevi yatırımcı Paul Tudor Jones pozisyonları hakkında şunu söylemiştir:
“Her gün, sahip olduğum tüm pozisyonların yanlış olduğunu varsayıyorum.”
Argümanınızın potansiyel zayıflıklarını görebilmek için karşı argümanlar üzerine düşünmeniz doğru bir yaklaşımdır. Bu sayede yatırım teziniz (ve kararlarınız) daha kapsamlı hale gelebilir.
Bu başka bir noktayı daha ortaya koyar: bilişsel yanlılıklar. Yanlılıklar karar verme süreçlerinizi ciddi şekilde etkileyebilir, kararlarınızı gölgeleyebilir ve dikkate alabileceğiniz olasılıkların sayısını sınırlayabilir. En azından, alım satım planlarınızı etkileyebilecek bilişsel yanlılıkları anladığınızdan emin olabilir böylece bu yanlılıkların yaratacağı sonuçlardan daha etkin bir şekilde kaçınabilirsiniz.
5. Olağan dışı piyasa koşullarını göz ardı etmek
Bazı durumlarda teknik analizin tahmine yönelik özellikleri daha az güvenilir hale gelir. Bu durumlar, siyah kuğu olayları ya da duygusallığa ve kitle psikolojisine bağlı diğer olağan dışı piyasa koşulları olabilir. En nihayetinde piyasalar arz ve talebe bağlı olarak şekillenir ve bir tarafın aşırı ağır basmasıyla büyük bir dengesizlik görülebilir.
Bir momentum göstergesi olan Bağıl güç endeksi (RSİ)örneğini ele alalım. Genellikle RSI değeri 30’un altındaysa grafiklenen varlık aşırı satımda kabul edilir. Peki bu RSI’ın 30’un altına düştüğü anda hemen bir alım satım sinyali verir mi? Kesinlikle hayır! Yalnızca piyasanın momentumunun satıcılar tarafından belirlendiği anlamına gelir. Diğer bir deyişle yalnızca, satıcıların alıcılardan daha güçlü olduğunu gösterir.
RSI olağan dışı piyasa koşullarında uç seviyelere ulaşabilir. Hatta mümkün olan en düşük değere (sıfır) yaklaşarak tek haneli rakamlara bile düşebilir. Bu kadar uç bir aşırı satım değeri bile hemen bir trend değişimi olacağını göstermez.
Uç değerlere ulaşan teknik araç değerleri üzerinden körü körüne karar almak size büyük miktarlarda para kaybettirebilir. Bu durum özellikle, fiyat hareketini okumanın son derece zor olduğu siyah kuğu olayları sırasında geçerlidir. Bu gibi zamanlarda piyasa bir yönde gitmeyi sürdürebilir ve hiçbir analitik araç gidişatı durduramaz. Sadece tek bir araç kullanmamak ve diğer etmenleri de dikkate almak işte bu yüzden önemlidir.
6. TA’nın bir olasılık oyunu olduğunu unutmak
Teknik analiz kesin bilgiler ortaya koymaz. Yalnızca olasılıkları sunar. Bu da stratejilerinizi hangi teknik yaklaşıma göre belirliyor olursanız olun piyasanın sizin beklediğiniz şekilde hareket edeceğinin garanti olmadığı anlamına gelir. Belki de analiziniz piyasanın yüksek olasılıkla aşağı ya da yukarı yönde hareket edeceğini gösteriyordur ama bu yine de kesin değildir.
Alım satım stratejilerinizi belirlerken bunu dikkate almanız gerekir. Ne kadar deneyimli olduğunuzdan bağımsız olarak piyasanın analizinizi takip edeceğini düşünmek hiçbir zaman için iyi fikir değildir. Bunu yaparsanız aşırı büyük bir pozisyona girmeye ve tek bir sonuca yönelik çok yüksek miktarda para koymaya açık hale gelir, büyük bir finansal kayıp riskine girersiniz.
7. Diğer yatırımcıları körü körüne takip etmek
Herhangi bir beceri üzerinde uzmanlaşmak istiyorsanız yeteneklerinizi sürekli olarak geliştirmeniz gerekir. Bu durum özellikle de finansal piyasalarda alım satım yapmak için geçerlidir. Aslında değişen piyasaları bunu bir zorunluluk haline getirir. Öğrenmenin en iyi yollarından biri deneyimli teknik analistleri ve yatırımcıları takip etmektir.
Fakat, tutarlı şekilde başarılı olmak istiyorsanız kendi güçlü yanlarınızı keşfetmeniz ve bunların üzerine inşa etmeye başlamanız da gerekir. Buna alım satım yapan bir kişi olarak sizi diğerlerinden farklı kılan üstün yanlarınız diyebiliriz.
Başarılı yatırımcıların röpörtajlarını okursanız oldukça farklı stratejilere sahip olduklarını fark edebilirsiniz. Aslında bir kişi için çok iyi çalışan bir strateji bir diğerine uygulaması tamamen imkansız gelebilir. Piyasalardan kar elde etmenin sayısız yolu vardır. Yalnızca kişiliğinize ve alım satım stilinize en uygun olanı bulmanız gerekir.
Bir başkasının analizine dayanarak bir alım satıma girmek birkaç kez işe yarayabilir. Fakat altta yatan bağlamı anlamadan diğer yatırımcıları körü körüne takip ederseniz kesinlikle uzun vadede işe yaramayacaktır. Önemli nokta sizin alım satım fikriyle aynı görüşte olup olmadığınız ve bu fikrin alım satım sisteminize uyup uymadığıdır. Deneyimli ve itibarlı olsalar bile diğer yatırımcıları körü körüne takip etmemeniz gerekir.
Son düşünceler
Teknik analiz kullanırken kaçınmanız gereken bazı temel hatalardan bahsettik. Unutmayın alım satım yapmak kolay değildir ve alım satımlara daha uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşmak genellikle daha uygulanabilirdir.
Alım satımlarda tutarlı şekilde başarılı olmak zaman alan bir süreçtir. Alım satım stratejilerinizi daha da iyi hale getirmek için çok pratik yapmayı ve kendi alım satım fikirlerinizi nasıl yaratabileceğinizi öğrenmeyi gerektirir. Bu sayede güçlü yanlarınızı keşfedebilir, zayıf yanlarınızı belirleyebilir, yatırım ve alım satım kararlarınızın kontrolünü elinizde tutabilirsiniz.