Ripple’ın merkeziyetsizlik problemi, 20 yıldan uzun sürebilir

Bir XRP araştırmacısının hesaplarına göre, Ripple’ın emanet cüzdanlarında tuttuğu XRP’nin dağıtımı, bugünkü gibi devam ederse platformun merkeziyetsizliğe ulaşması 20 yıldan daha uzun sürebilir.

Ripple’ın merkeziyetsizliğiyle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu tartışmalar, büyük ölçüde Ripple’ın elinde tuttuğu ve tüm XRP arzının yaklaşık yarısına denk gelen 49 milyar 700 milyon XRP’den kaynaklanıyor.

Ripple, kilitli emanet cüzdanlarında tutulan bu XRP’lerden her ay 1 milyar adedinin kilidini açarak piyasaya sürüyor. O ay satılmayan miktar, daha sonra cüzdana geri gönderiliyor. Başlangıçta Ripple’ın bu XRP’leri 55 ay içinde tüketmesi planlanmıştı ancak gidişat bunun çok daha uzun süreceğini gösteriyor.

Bir XRP araştırmacısı olan Leonidas Hadjiloizou da buna dikkat çekiyor. Hadjiloizou, yaptığı hesaplamalarla, mevcut gidişata göre, Ripple’ın emanet cüzdanlarındaki XRP’lerin tüketilmesinin 20 yıldan uzun süreceğini belirledi. Bu noktada Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’a soru yönelten XRP araştırmacısı, “Dağıtımı hızlandırmayı planlıyor musunuz, yoksa başka planlarınız mı var?” dedi.

XRP’deki bir başka dert ise kurucularından Jed McCaleb’in elindeki milyarlarca XRP. McCaleb’in şimdiye kadar aldığı XRP’lerin yarısını sattığını ve geriye 4.5 milyar adet XRP kaldığı belirtiliyor. Başlangıçta elinde 9 milyar XRP bulunan McCaleb’in satışları da XRP fiyatını baskılıyor.

Ripple’ın merkeziyetsizlik meselesi sadece XRP dağılımıyla ilgili değil. Ripple’ın doğrulatıcıları, daha önce ağırlıklı olarak Ripple Inc.’nin elindeydi ve bu da önemli bir merkeziyetsizlik sorunuydu. Bu sorunu aşmak için doğrulayıcıların Ripple Inc.’den üçüncü taraflara geçmesi gerekiyordu. Şu anda üçüncü taraflar, şu anda şirket tarafından çalıştırılan full node sayısını geride bırakıyor.

XRP’nin fiyatı son zamanlarda kayda değer bir hareketlilik kazandı. Kripto para, yılın başından bu yana yüzde 73 artarken son bir aydaki değişim yüzde 54’ü buldu.

Kaynak:uzmancoin

%d blogcu bunu beğendi: