Popüler kripto kredi platformu büyük iflasa böyle sürüklendi

Cred, kripto para sektöründe birçok önde gelen ismin desteğini almış ve başarılı bir ICO geçirmişti. Birkaç yıldır faaliyet gösteren şirket için 2020 yılı geldiğinde her şey tepetaklak gitmeye başladı. Tüm dünyada faizler düşerken işleri patlama yapan Cred, nasıl oldu da iflas yoluna girdi?

iflas (1)

Geçen ay para çekme ve yatırma işlemlerini birdenbire kapatan kripto para kredi platformu Cred, birkaç gün önce iflas başvurusu yapmıştı.

Şirket, gönderdiği iflas dosyalarında 50 ila 100 milyon dolar arasında bir varlık değerinin yanında 100 ila 500 milyon dolar arasında da yükümlülük bildiriminde bulundu.

2017’deki ICO’da 26 milyon dolar toplamışlardı

Cred, PayPal’ın birkaç eski çalışanı tarafından kurulmuştu ve 2017 yılında 26 milyon doların üzerinde fon toplamışlardı. Kripto para topluluğunun önde gelenlerinden bazıları da Cred’e destek vermişlerdi. Bunlar arasında Litecoin‘in kurucusu Charlie Lee, TechCrunch’ın kurucusu Michael Arrington ve NBA yıldızı Spancer Dinwiddie de vardı.

İşler, dünyada faiz düşerken patlama yaptı

Cred, yatırımcılara kripto para yatırımları üzerinden yüzde 10’a kadar faiz getirisi sağlıyordu. Küresel olarak faiz oranları düşerken şirketin işleri adeta patlama yaptı. Peki ne oldu da daha sonra Cred iflasa sürüklendi? Cred’de binlerce müşteri ortada kaldı ve 140 milyon dolarlık varlık kayboldu.

Çöküş kaçınılmazdı

Cred’in eski Sermaye Piyasaları Başkanı Daniyal Inamullah, Crypto Briefing‘e yaptığı açıklamada, hikayenin Cred’in açıkladığından daha farklı olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu arada bir başka kaynak şirketin CEO’su Dan Schatt’ın davadan memnun olduğunu söyledi. Anlatılanlara göre, Cred’in çöküşü kaçınılmazdı ve bu son uzun zamandır geliyordu.

Inamullah, “Şirkete, Dan’ın beni ikna etmesinden sonra bu yılın Ocak ayında katıldım. Endişelerimi dile getirdiğimde bile Dan her şeyin yoluna gireceğine dair bana güvence verdi.” diyor.

Müşteri varlıklarından ismi bilinmeyen şirkete 40 milyon dolar borç

Cred’i çöküşe sürükleyen süreç, 2019 yılının başlarında moKredit adında bir şirkete toplamda faiz karşılığı 39 milyon dolar borç verilmesiyle başladı. Bu kredi, moKredit’in varlıklarıyla teminat altına alındı.

Cred’i kuran Dan Schatt ve Lu Hua, eski PayPal çalışanlarıydı. 2020’nin başlarında Hua, şirketin tüm operasyonel kontrolünü Schatt’a devretti. Bu değişikliğin sebebi belirsizdi. İki kaynak, Hua’nın giderek ortadan kaybolduğunu aktardı. Aynı kaynaklar, Hua’nın Cred’den ayrıldığıyla ilgili resmi bir açıklama olmadığını söylediler.

Inamullah, Hua’nın Cred’den ayrıldığını ve zamanını Çin merkezli moKredit adlı benzer bir kredi hizmetini oluşturmaya ayırdığını ifade etti.

Müşterilerine yüzde 10 faiz verirken yüzde 40 alıyordu

İflas dosyasına göre moKredit, video oyunu meraklılarına oyun token’ları şeklinde kedi sağlayarak çevrim içi oyun yayıncısı sitelerine alternatif ödeme hizmetleri sunuyordu. Schatt ise Hua’ya yardımcı olmak ve Cred için bir başka gelir akışı yaratmak amacıyla kripto para varlıklarının çoğunu moKredit’e borç olarak verdi. Verilen toplam tutar 39 milyon dolar ve iddiaya göre Cred, bu borç üzerinden yüzde 15 ila 24 arasında yıllık faiz alıyordu. CoinDesk’e konuşan kaynaklar ise bu faiz oranlarının yüzde 40’ın üzerine kadar çıktığını belirttiler. Şirketin eski çalışanları, bu kredilerin her biri 200 dolardan az olan iki haftalık mikro krediler olduğunu aktardılar.

Salgın süreci sonu getirdi

Inamullah’a göre salgının ortaya çıkışı bu gelir akışının hızla sonunu getirdi. Buna göre, salgının ardından Çin hükümetinin borç erteleme programı, kredilerin geri ödemesini zora soktu. Böylece bir likidite tuzağına düşen Cred, moKredit’ten ödeme alamadı. Inamullah, Hua’nın şu ana kadar 40 milyon dolardan yaklaşık sadece 4 milyon doları ödediğini söyledi.

Hükümetin borç erteleme programı, Mart 2020’deki büyük çöküşten kısa süre önce uygulamaya konmuştu. Sonrasında ise Bitcoin, yüzde 50’den fazla düşerek tarihinin en kötü ikinci geri çekilmesini yaşadı ve geleneksel piyasalarda da adeta bir deprem meydana geldi.

“Kara Perşembe” olarak adlandırılan bu olay, BTC rezervlerinin azalmasına yol açtı. Likidite kaynağının ortadan kalkmasıyla Cred büyük bir darboğaza girdi.

Hua tarafından verilen 4 milyon dolar da çare olmadı. Bu kredinin arkasında resmi bir anlaşma yoktu. Inamullah, bu kişisel krediye, kurumsal ve müşteri varlıklarıyla faiz ödemesi yapıldığını dile getirdi.

İsimsiz şirketin sitesi kapalı

Bu arada moKredit şirketinin internet sitesi de kapalı. Crunchbase profili, şirketin kurucularının Hua ve Allen Cheung olduğunu gösteriyor. Burada Sequoia Capital ise yatırımcı olarak listeleniyor.

Çin teknoloji sektörüne odaklı bir yayın organı olan Technode, şirketin oyun endüstrisinde bir “kredi hizmet sağlayıcısı” olduğunu yazdı:

“Esasen bir mobil ödeme hizmeti olan moKredit, oyunculara ‘şimdi oyna, sonra öde’ olanağı sağlıyor. moKredit, hizmetlerini genişlettikçe kullanıcılara ‘şimdi al, sonra öde’nin yanı sıra ‘şimdi izle/oku/dinle, sonra öde’ imkanı verecek.”

Cred’in 39 milyon dolarlık kredisi, Çinli oyun meraklılarının krediyle video oyunları oynamasını sağladı.

Yatırım yaptıkları şirket ortadan kayboldu

Cred’in varlıkları tek darbeyi buradan almadı. Şirket, 2020 yılının Şubat ayında Quantacoin adında bir şirkete yatırım yaptı. Cred’in eski Baş Sermaye Sorumlusu James Alexander, bu yatırımı yönetmekle görevlendirildi. Bu şirkete Cred’in fonlarından 800 BTC yatırım yapıldı. Mevcut fiyatlarla bu miktar 12 milyon dolar ediyor. Sonra bu şirket ortadan kayboldu. Cred, yatırdığı parayı hiçbir zaman alamadı. E-postalara, telefon çağrılarına yanıt verilmiyordu. Cred dolandırılmıştı. Alexander, şirketten kovuldu.

Ardından Alexander, şirketle davalık oldu. Şirket, Alexander’ı şirketin 2 milyon doların üzerindeki Bitcoin ve USDC varlıklarını kendi cüzdanına aktarmakla suçluyordu. Alexander ise tazminat talebinde bulunuyordu.

Schatt’a göre Cred, bu olaylardan ötürü iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı.

Bir müşteri, 400 bin dolarlık Bitcoin ve Ether kaybetti

Birçok çalışanın şirkete kişisel olarak yatırım yaptığı, kripto paralarını ve itibari paralarını yüksek getiriler için Cred’de tuttuğu belirtiliyor. Olaydan etkilenen kullanıcılar ise Telegram başta olmak üzere internet üzerinde bir araya geldiler. 400’ün üzerinde kişi, sadece bir Telegram kanalında toplandı. Onlardan biri platformda 400 bin dolarlık Bitcoin ve Ether kaybettiğini söyledi. Bir diğeri, “36 yıllık birikimim yok oldu.” dedi.

Son olarak başlangıçta bahsedilen 26 milyon dolar değerindeki paradan zamanında nakde çevrilmediğinden tam anlamıyla yararlanılamadı. Eski bir Cred çalışanı, ICO’da toplanan 26.4 milyon dolarlık ETH’nin 2018’in sonlarına kadar bozdurulmadığını söyledi. ETH, ciddi bir fiyat düşüşü yaşayana kadar…

Kaynka:uzmancoin

%d blogcu bunu beğendi: