Okan Bayülgen: Bitcoin, daha ahlaki bir geleceği muştuluyor olabilir

Okan Bayülgen, BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ile birlikte Kriptometre programına konuk oldu. Bayülgen, Bitcoin gibi yeni para birimlerinin yeni ve daha ahlaki bir geleceği muştuluyor olabileceğini söyledi.

BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ve ünlü televizyoncu Okan Bayülgen, BtcTurk’ün Youtube kanalında yayınlanan Kriptometre programının 2. sezonunun final bölümüne konuk oldu.

Sözlerine para hakkındaki düşünceleri ile başlayan Bayülgen, Bitcoin gibi yeni para birimlerinin yeni ve daha ahlaki bir geleceği muştuluyor olabileceğini söyledi. Bayülgen şöyle konuştu:

“Para, ticaretten, üretimden ne kadar ayrılırsa o kadar vahşileşen, ahlaksızlaşan ve çirkinleşen bir kavram haline geliyor. Gençlerle konuşurken mutlaka konunun bir parçası para oluyor. Buna nasıl bir yaklaşım getireceklerini bilemiyorlar. O açıdan kripto paralar ve Bitcoin gibi yeni birimlerin, değişim araçlarının ortaya çıkması belki yeni ve daha ahlaki bir geleceği muştuluyor olabilir. Yoksa şu anda halihazırda dolaşımdaki para çok çirkin. Çünkü insanlar onunla ne yapacağını bilmeden onu istiyorlar. Hemen çirkinleşmeye ve hemen ahlak bozmaya müsait.”

Bayülgen, sözlerinin devamında kişisel olarak parayı tutmadığını ve harcadığını dile getirdi:

“Ben parayı harcıyorum. Çünkü bu bir değişim aracı, onu tutmamak lazım. Onu tuttuğunda salağa dönersin. Öyle bir sürü salak var. Parayı gayrimenkule harcamıyorum. Bende emlak yok. Parayı kendi işinize harcıyorsanız mutluluk orada.”

“Dünyayı müthiş bir ekonomik sarsıntı bekliyor”

İnsanların para kavramını sorgulamaya başlayacaklarını öne süren ünlü televizyoncu, mevcut parasal sistemin artık hakim olunamaz bir noktaya geldiğini şu sözlerle özetledi:

“Öyle görünüyor ki dünya, 2020’de ve 2020’den başlayarak müthiş bir ekonomik sarsıntı geçirecek. Bu sarsıntının tabi ki bize de etkileri olacak. Bu sarsıntı içerisinde insanlar para kavramını sorgulayacaklar. Bu da dünyadaki bütün merkez bankalarının sürekli para basmasından kaynaklanıyor. Hayatımızda hep bir hızlanma söz konusu. Hep bir stres ve hep bir alma ihtiyacı var. Bu şizofreninin, kanserin, kumarın, alkolizmin son evresinde görülür. Bu bir kıyamettir. Biz insan olarak buna hazır olmadığımız halde alttan alta gerçekleşen bir kıyamet var. Bu bir kehanet ya da komplo teorisi değil, durum tespiti. Alttan alta bir kıyamet tezgahlanıyor. Parayı çalıştıranlar veya bu konuya hakim olanlar artık hakim olamıyorlar.”

“Küresel olarak şizorfreni halindeyiz”

Bayülgen’in ardından söz alan BtcTurk CEO’su Güneri ise, küresel olarak bir şizofreni halinde bulunulduğu görüşüne katıldığını ifade etti. Güneri, gelecek 30 yıl içinde 80 trilyon dolarlık varlığın eski jenerasyondan yeni jenerasyona geçiş yapacak olmasına dikkat çekti:

“Küresel olarak şizofreni durumundayız. Bir kere şöyle bir realite var. Yapılan araştırmalara göre, gelecek 30 yılda yaklaşık 80 trilyon dolarlık varlık jenerasyonlar arasında el değiştirecek. Dolayısıyla dünya üzerinde parasal anlamda eski alışkanlıkları olan bir grup insandan nispeten yeni alışkanlıklar geliştirmiş bambaşka jenerasyonlara doğru bir para akışı olacak. Bence bu gelecekle ilgili, en azından Bitcoin özelinde pozitif olmak için önemli bir neden. Bir diğer neden de problem, paranın bollaşmasında değil, kontrolsüz bir şekilde bazı kişilerin kararlarıyla bollaşmasında. Ana problem buradan kaynaklanıyor. Bitcoin böyle değil. Bitcoin’de bu yozlaşmanın önüne geçmek için elimizde şöyle bir fırsat var: sayısı belli. Siz çatlasanız da patlasanız da, her şey çok iyi gidiyor olsa da Bitcoin’e talep inanılmaz artsa da 21 milyonluk sınırlı sayıyı değiştirelim, 121 milyon yapalım gibi bir ölçek şansınız yok. Dolayısıyla parayı aslında kıymetli yapan şey belki de bu disiplin.”

“Bankacılık küresel olarak işe yaramıyor”

Program sırasında konu bankacılığa geldi. Dünyanın her yerinde bankalara güven duyulmadığını belirten Bayülgen, bankacılığın küresel olarak işe yaramadığını savundu:

“Bankacılığın özü ekonomiyi desteklemek ve küçük esnafa, büyük esnafa, en büyük tacire vs. kredi vermektir. Şimdi bu bırakıldı. Bütün dünya bankaları bundan başka bir şey yapıyor. Bankacılık küresel olarak işe yaramıyor. Dünyanın her yerinde bankalara güven duyulmuyor. Ben kişisel olarak bu sisteme yardımcı olmak istemiyorum. Benim maksadım hemen harcamak. Bir butiğe gidip harcamaktan değil, hemen işe döndürmekten bahsediyorum.”

Bayülgen ayrıca, “Dijital paranın bir başka güzel yönü de altındaki gibi üretiminde insanlık suçları işlenmemesi” dedi. Başarılı televizyoncu, bu konuda, “Dijital parada güzel bir şey var. Dijital parada üretmek için altın işçilerine falan eziyet edilmiyor. İşin bir güzel tarafı da bu. Altın, tarih boyunca üretiminde bütün dünyada insanlık suçlarına alet olmuş bir metadır. Altın işçilerine çok eziyet edilmiştir. Bizzat Afrika’da ve bütün dünyada. Dolayısıyla ben altını sevemiyorum. Gümüşü ondan biraz daha seviyorum.” ifadelerini kullandı.

“Bitcoin’in elektrik tüketimi, küresel enerji tüketimine pozitif yansıyacak”

Ardından Bitcoin madenciliğindeki elektrik tüketimine getirilen eleştirileri ele alan Güneri, Bitcoin madenciliğine dönük elektrik talebinden dolayı iki önemli şeyin oluşmaya başladığını iddia etti ve bunu şu şekilde açıkladı:

“Bitcoin’in madenciliği ile ilgili Danimarka, hatta daha fazlası kadar elektrik tükettiğine dönük eleştiriler var fakat anlaşılamayan şey, bu elektrik talebinden dolayı aslında iki önemli şey oluşuyor: biri, Bitcoin madenciliğinin 24 saat kesintisiz aynı anda elektrik tüketmeye ihtiyacı olduğu için sistemlere bir öngörü getirebiliyorsunuz. Daha da önemlisi, Bitcoin madenciliği, yatırımcıları çok daha verimli enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Bir Bitcoin madencisi bugün kömürden üretilmiş elektrikle madencilik yapamaz, çünkü rakibi daha ucuza ve daha verimli elektrikle bunu yapabiliyorsa rekabet oraya dönmek zorunda. Bence Bitcoin’in elektrik tüketimi, küresel enerji tüketimine negatif değil, pozitif bir etki yapacak.”

“Kripto paralara ilgi artacak”

Son olarak Güneri, daha önce birçok defa ifade ettiği gibi, 2020 ve sonrasının Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar için olumlu olacağını söyledi:

“Bitcoin ve kripto paralar için 2020 ve sonrasının olumlu olacağını uzun dönemdir söylüyordum. Aynı görüşlerim geçerli. Mayıs ayında Bitcoin’de bir ödül yarılanması var. Altından daha zor kazılan bir madene geçiyoruz gibi düşünelim. Bitcoin’in enflasyonu tarihsel olarak en düşük seviyeye inecek ve küresel anlamda da enflasyonu en düşük varlık olacak. Ben kripto paralara olan ilginin hem kurumsal yatırımcıların gelmesi hem de bireysel yatırımcıların daha fazla ilgi göstermesi nedeniyle artacağını ve bunun da fiyatlara olumlu yansıyabileceğini düşünüyorum.”

Kaynak:uzmancoin

%d blogcu bunu beğendi: