Deutsche Bank stratejistinden kriz yorumu: Dijital para gelecektir

Deutsche Bank stratejisti Marion Laboure, Covid-19 salgınının merkez bankası dijital paralarının önünü iyice açtığını söyledi.

Deutsche Bank’ın makro stratejisti koronavirüs salgının dijital paraların benimsenmesinde kritik rol oynayacağını belirtti. Deutsche Bank’ın araştırmasına göre; dünyada birçok ülkedeki dijital paraya geçiş ve bunun benimsenmesi, koronavirüs salgınıyla beraber hız kazanacak.

Araştırma departmanının 3 Nisan’da attığı tweet‘te, bankanın makro stratejisti Marion Laboure’un yazısına atıfta bulunuldu ve “Birçok devlet ve hükumetlerin nakit parayı elde tutmayı risk olarak gördüğü bu zamanda Covid-19 salgını, merkez bankalarının dijital parasının önünü iyice açıyor. Ekip arkadaşımız Marion Laboure’a göre bu durum, dijital paraya geçiş taleplerini artıracak” denildi.

Decrypt‘in bildirdiğine göre, “COVID-19 Nakit Çıkışı” başlıklı yazıda, ülkelerin artık nakit kullanımını yeniden gözden geçirmek için bir nedeni olduğu, çünkü elden ele fiziksel para biriminin karşı tarafa hastalık bulaşmasına sebep olabildiği ifade edildi. Araştırmacılar, Çin’in şu anda nakit paraları dezenfekte etmeye başlayan az sayıdaki ülkeden biri olduğunu ancak diğer büyük ülkelerin de bu seçeneği yakın zamanda tartışmaya açacağını belirtiyorlar.

Makalede ayrıca, “COVID-19 dijital ödemeleri tamamen ana akıma getiren bir katalizör olabilir. Dijital ödeme endüstrisi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde artık krizin ortaya çıkaracağı fırsatlara konsantre oluyor” denildi.

Ancak nakit para kullanımı hala insanların hayatında çok büyük bir role, alışkanlığa sahip. Deutsche Bank’ın son araştırmasına göre; gelişmiş ülkelerde soru sorulan kişilerin 3’te 1’i nakit parayı favori ödemeleri olarak gösterdiler. Ankete katılanların yarısından fazlası ise kağıt paranın her zaman insanların kullanımında olacağı düşüncesinde. Tabii ki tüm bu sebepler geçiş sürecinin ne kadar karmaşık olacağını da gözler önüne seriyor.

Bilindiği üzere Çin, kendi çevrim içi banka altyapısını ve çıkarmak üzere olduğu dijital parasını sürekli olarak hem övüyor hem de duyuruyor. Batılı ülkeler ise bu konuda Çin’in birkaç adım gerisinde görünüyor.

Avrupa ülkelerinde ise konuyla ilgili ABD’deki; Apple Pay, Google Pay, PayPal ve diğerleri gibi çözümleri kullanmayı teşvik edecek çok fazla şirket ya da teknoloji bulunmuyor.

Güney Kore, Fransa ve dahası: Dijital para çalışmaları hızlandırılıyor

Öte yandan koronavirüs salgının etkisi ile dünya çapında merkez bankaları dijital para ile ilgili çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Henüz bugün Güney Kore’nin merkez bankası olan Kore Bankası, dijital won için test çalışmaları gerçekleştirmek üzere pilot programın başlatıldığını duyurdu. Bundan birkaç gün önce de Fransa Merkez Bankası’nın dijital avro testlerine başladığı ortaya çıkmıştı.

Deutsche Bank’tan 2030 tahmini

Son olarak Deutsche Bank, geçtiğimiz aylarda gelecek on yılın para trendlerinin ele alındığı yeni bir raporunda, itibari paraya dayalı mevcut finansal sistemler içindeki kırılganlığın artmasının bir sonucu olarak kripto para kabulünün hızlanabileceğini ileri sürmüştü.

Bankanın stratejisti Jim Reid tarafından yazılan 84 sayfalık raporda, 2030 yılına gelindiğinde alternatif para birimlerine olan talebin yükselişe geçeceği, nihayetinde dijital para birimlerinin de nakdin yerini alabileceği öngörülüyor.

Raporda ayrıca, enflasyonun finansal sisteme artarak yerleşebileceği ve itibari paranın sürdürülebilirliği konusunda şüpheler oluşabileceği uyarısında bulunuldu. Banka, bunun doğrudan bir neticesi olarak alternatif para birimlerine olan talebin muhtemelen 2030 yılına kadar önemli ölçüde daha yüksek olacağını söylüyor.

Alman bankacılık devi, hem internet hem de Blockchain cüzdanı kullanıcıları sayısından hareketle kripto paraların gelecekteki kullanıcı tabanına dair bir projeksiyon da yaptı.

Raporda yer alan aşağıdaki grafik, internet kullanıcılarının sayısıyla Blockchain cüzdan sayısının kullanıcılarını karşılaştırıyor. İkisi arasında açık bir korelasyon olduğu görülürken Deutsche Bank, bu korelasyonun devam edeceğini ve nihayetinde Blockchain cüzdanı kullanıcılarının 2030’a kadar 200 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.

Kaynak:uzmancoin

%d blogcu bunu beğendi: