Bitcoin fiyatı için bir mükemmel fırtına geliyor
Madencilik şirketi Blockware Solutions’ın CEO’su, yaklaşan halving olayının Bitcoin fiyatına dair bilinmeyen etkilerini gündeme getirdi. CEO, arz-talep dengesindeki değişimin ötesinde halving’in çok farklı şekillerde fiyatı etkileyeceğini düşünüyor.
Geride kalan birkaç ayda Bitcoin fiyatı son derece volatil hareket etti. Şubat ayının ortalarında 10 bin dolar olan bir Bitcoin, geçen ay 3700 dolara kadar çekildi ve bugün ise 7300 dolar civarında işlem görüyor.
Salgınla beraber ortaya çıkan küresel ekonomik koşulların ışığında Bitcoin’in fiyatına ne olacağı büyük tartışma konusu. Facebook’un eski yöneticisi ve Social Capital CEO’su Chamath Palihapitiya, yakın zaman önce Bitcoin’in bir gün milyonlarca dolar değerinde olma ihtimalini yüzde 5 ila 10 olarak ifade etmişti. Bu yılın başlarında Tesla CEO’su Elon Musk ise kripto paranın dünya çapında büyük bir para veritabanı olabileceğine inanmadığını söylemişti. Ayrıca milyarder yatırımcı ve Bridgewater Associates kurucusu Ray Dalio ise dünyanın para birimlerindeki potansiyel bir kriz sırasında yatırımcıların Bitcoin yerine altına koşacaklarına inanıyor.
Bitcoin fiyatıyla ilgili tartışmalar, Bitcoin’in tarihindeki üçüncü halving olayı yaklaşırken önümüzdeki 34 gün boyunca daha da alevlenebilir.
Forbes’un aktardığına göre, yakın zaman önce Bitcoin ve kripto para madencilik şirketi Blockware Solutions’ın CEO’su Matt D’Souza, konuk olduğu The Stephan Livera podcast’inde yaklaşan bu olayın etkilerini konuştu. Blockware Solutions, geçenlerde Bitcoin fiyatının ağdaki madencilerin verimlilik seviyesinden nasıl büyük ölçüde etkilendiğine dair bir rapor yayınlamıştı. Rapor, halving bağlamında madencilikle ilişkili olguyu da kapsıyor.
D’Souza, “Bu Bitcoin için bir tür mükemmel fırtına gibi” diyor.
“Madenci kapitülasyonu Bitcoin fiyatı için iyidir”
Bitcoin’deki arz oranının yarıya indirilmesinin arz yönündeki ekonomi üzerinde bariz etkileri zaten bilinirken Blockware Solutions, halving olayının sonuçlarının arzdaki değişikliklerin çok ötesine geçtiğini belirtiyor.
Raporda, kâr marjı düşük verimsiz madenciler, yarılanma gerçekleştikten sonra ağdan ayrılmak zorunda kalacaklarından dolayı yeni üretilen Bitcoin’lerin daha güçlü ellerde olacağı vurgulanıyor.
D’Souza, “Kapitülasyon çok iyi bir şey. Verimsiz madencileri ortadan kaldırıyor. Onların ödülleri, elektrik maliyetleri düşük olan verimli madencilere dağıtılıyor ve bunlar güçlü eller. Bitcoin’i ellerinde istiyoruz, çünkü fazla Bitcoin satmak zorunda değiller. Kâr marjları çok iyi, çok fazla Bitcoin satmak zorunda olmadıklarından daha az satış baskısı olacak ve bu nedenle Bitcoin fiyatı artabilir.” diyor.
D’Souza’ya göre, verimsiz madencilerin elektrik faturaları ve diğer maliyet kalemlerini karşılamak için toplam madencilik ödüllerinin daha yüksek bir yüzdesini satmaları gerekiyor. Bu da piyasada daha fazla satış baskısı oluşturuyor.
Blockware Mining’in CEO’su, “Son derece sağlıklı olacak. Halving’i teşvik ediyoruz. Ondan korkmuyoruz. Memnuniyetle karşılıyoruz.” şeklinde konuşuyor.
Öte yandan D’Souza, verimsiz madenciler ağdan ayrılmadan önce Bitcoin fiyatında kısa süreli bir düşüş olabileceğini açıkladı. Bunun nedeni, bazı madencilerin iş sözleşmeleri gereği bir süre zararı göze almaya mecbur olmaları.
D’Souza, “Bazı madenciler, anlaşmaları gereği zararla çalışmak zorunda kalacak ve bu da ürettikleri tüm Bitcoin’ler satılacağından dolayı daha fazla satış baskısı ekleyecek. Ve sonra hazinelerine dokunmak zorunda olacaklar. Bunun da satılması gerekecek ve bu yüzden daha fazla satış baskısı meydana gelecek. Rahatlama için tüm bunların olması gerekiyor.” yorumunu yapıyor.
D’Souza’nın görüşüne göre, Bitcoin fiyatı mevcut seviyelerde kalırsa verimsiz madencilerin ağdan çıkışı iki ila üç ay alabilir.
D’Souza, madenci kapitülasyonunun faydalarına ek olarak önümüzdeki ay gerçekleşecek yarılanmanın Bitcoin fiyatını etkileyebileceği diğer yollardan da bahsetti. Blockware Solutions CEO’su, olayın Bitcoin piyasasında talep tarafını da etkileyeceğini öngörüyor.
D’Souza, “Herkes yarılanmanın tipik olarak pozitif olduğunu biliyor. İnsanlar, arz yönlü ekonominin gelişme kaydedeceğini anlıyor ve bu talep tarafındaki duyarlılığı da artıracak.” ifadelerini kullanıyor.
Son olarak D’Souza, madencilerin Bitcoin’lerini teminat göstermeye başladıklarını ve bunun da ağdaki satış baskısını azaltması gerektiğini ileri sürdü. D’Souza’ya göre, madenciler Bitcoin varlıklarına karşı itibari para alabildiklerinde faturalarını ödemek için Bitcoin satmalarına gerek kalmıyor.
Kaynak:uzmancoin