Akıbeti hâlâ bilinmiyor: 444,000 BTC’lik kayıp para nerede?
ABD’nin Silk Road’la bağlantılı 70 bin BTC’yi ele geçirmesinin ardından gözler bir kez daha Silk Road’a ait Bitcoin’lere çevrildi. Ele geçirilen son miktarın Silk Road’un 5.5 milyar dolar değerindeki kayıp Bitcoin’lerinin bir parçası olduğu biliniyor. Geri kalanlar nerede?
Bir dönem Bitcoin’in en çok kullanıldığı yer olan Silk Road sitesinin kapanmasından 7 yıl sonra bile kayıp olan 444 bin Bitcoin’in akıbeti hala bilinmiyor. Geçtiğimiz günlerde 5.5 milyar dolar değerdeki kayıp Bitcoin’lerin bir parçası olduğu düşünülen 1 milyar dolarlık fon hareket ettirilmişti.
Hatırlanacağı üzere FBI müthiş bir takip ve soruşturmanın ardından Silk Road’un kapatılmasını sağlamıştı. Sitede uyuşturucu ve silah gibi birçok yasa dışı ürün Bitcoin ile satılıyordu. 2013’te kapatılan siteden o dönem 173,991 BTC ele geçirilmişti ve Bitcoin’lerin değeri 33.6 milyon dolara denk geliyordu. Şu an bu meblağ yaklaşık 2.7 milyar dolara eşit. Ancak baz uzmanlar uzun süredir bu soruşturmadan sonra 444 bin Bitcoin’in akıbetinin hala bilinmediğini iddia ediyordu.
7 yıl sonra ilk kez hareket ettirildi
Önceki gün ise çok önemli bir gelişme yaşandı ve uzmanların izini Silk Road’a kadar sürdüğü 1 milyar dolar değerdeki 70 bin Bitcoin 7 yıl sonra ilk kez hareket ettirildi. Bu Bitcoin’lerin bulunduğu cüzdan, yıllardır hacker’ların hedefiydi. Cüzdana ait wallet.dat dosyası çeşitli hacker forumlarında satılığa çıkarılmıştı. Yıllar sonra gelen bu hareket, cüzdanın sonunda hack’lenmiş olabileceğinin düşünülmesine yol açtı. Öte yandan dün ABD Adalet Bakanlığı, bu BTC’lere el konulduğunu açıkladı. Bakanlık, açıklamasında BTC’lerin Silk Road hacker’ından ele geçirildiğini, hacker’ın cüzdana erişim verdiğini bildirdi. “X” olarak adlandırılan ve ismi verilmeyen bu hacker’ın kimliğinin bilindiği, mahkeme belgelerinde X’in X’in 3 Kasım 2020’de ABD Başsavcılığıyla bir anlaşma imzaladığı ve bu anlaşmayla BTC’lerin ABD’ye devredilmesi kararına varıldığı ifade ediliyor. Peki Silk Road’a ait diğer BTC’ler nerede?
Korkunç Korsan Roberts ve 444.000 BTC
2013’te kapatıldığı tarihe kadar Silk Road sitesinin 1.2 milyar dolarlık satış yaptığı ve site kurucusu, Korkunç Korsan Roberts olarak da bilinen Ross Ulbricht’in de bu satışlardan 80 milyon dolar komisyon elde ettiği belirtiliyordu. Bilindiği üzere Ross Ulbricht, 2015’te 2 kez müebbet ve 40 yıl cezaya çarptırılmıştı. Ulbricht’in şartlı tahliye hakkı da bulunmuyor.
Mystery Archive web sitesi ise, FBI’ın ele geçirdiği 173 bin Bitcoin dışında 444 binlik bir Bitcoin paketi daha olduğunu savunuyor. Yaygın kanı ise şu an hapiste olan Ulbricht’in bu Bitcoin’leri başka bir cüzdanda sakladığı…
“Özgür Ulbricht” kampanyasında aktif olarak rol alan Tatiana Moroz, ise Ulbricht’in bu fonlara sahip olmadığını ısrarla belirtiyor. (eğer bu fonla gerçekten var ise):
“Onda olduğunu düşünmüyorum. Birden fazla ‘Korkunç Korsan Roberts’ karakteri var gibi gözüküyor. Ben Ross’ta olduğunu sanmıyorum”
Silk Road’dan Mt. Gox’a…
Mystery Archive yazarlarına göre ise 444 bin Bitcoin’in en azından bir kısmı, şu anda batık durumdaki Mt. Gox borsasında saklanmış olabilir. Silk Road’un kurulmasından 1 yıl önce 2010’da kurulan Mt. Gox, 2013 yılında dünyadaki Bitcoin’lerin yüzde 70’ini elinde bulunduruyordu. Yıllar geçtikçe de soruşturmayı yürütenler ve araştırmacılar, Silk Road’daki Bitcoin’lerin bir bölümünün Mt. Gox’a geçtiğini kanıtladılar. Ancak Şubat 2014’te her şey bir anda tepetaklak oldu ve borsa hack’lenerek 650 bin Bitcoin çalındı.
Dark web konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Eileen Ormsby, bu piyasayla ilgili detayları ortaya çıkaran ilk yazar. Ormsby, Silk Road kitabını yazarak bu konuda kitleleri bilgilendirmişti. Konuyla ilgili olarak ise yazar şu ifadeleri kullanıyor:
“Evet Silk Road’un kayıp Bitcoin’lerinin bir bölümü Mt.. Gox’a gitti. Ancak 444 bin (Bitcoin) rakamı beni çok ikna etmiyor”
Mt. Gox’un o dönem sahibi ve CEO’su olan Mark Karpeles’in de Silk Road hesaplarına erişimi olduğu belirtildi ve Karpeles zimmete para geçirmekle suçlandı. 2019’da ise daha az ceza gerektiren rüşvet gibi iddialardan suçlu bulundu ve Tokyo’da bir mahkemeden ertelenmiş bir ceza aldı. Karpeles, Silk Road soruşturmasında polisle ciddi şekilde iş birliği yapmıştı. Hatta bazıları onun “Korkunç Korsan Roberts” olduğunu da iddia ediyor.
444 bin Bitcoin’in hala kayıp olduğunu iddia edenler sadece Mystery Archive araştırmacıları değil. 2015 yılında Bitcoin.com, Silk Road’a danışmanlık yaptığı belirtilen “Variety Jones” takma adlı Roger Clark’ın hikayesini yazmıştı. Bu hikayeye göre “My Planet Ganja” adlı forumda Roger Clark (2015’te) konuyla ilgili olarak şunu yazmıştı:
“Benim Silk Road hesaplamalarıma göre, rahatlıkla 400 bin BTC’lik bir kayıp söz konusu”
FBI ajanından tehdit: 300 bin BTC!
Clark hikayesinde, onda Ulbricht’in kasası olmamasına rağmen, bir FBI ajanının buradaki fonları ele geçirmek için kendisini tehdit ettiğini ve ajanın Ulbricht’in 300 bin BTC’lik bir kasası olduğunu ve bunun şifrelerini kendisinden istediğini iddia etmişti.
Başka ajanlar da ortaya çıktı
Daha sonra ise kayıp Bitcoin’lerin peşinde oldukları belirtilen başka FBI ajanları da ortaya çıkmış, bu kişilerin çift taraflı hareket ettikleri tespit edilmişti. Carl Mark Force ve Shaun Bridges adlı iki FBI ajanı binlerce Bitcoin çalmak ve çift taraflı hareket etmek suçlamalarıyla hapse atılmıştı. İkili hala hapiste ve gelecek sene şartlı tahliye ile serbest kalacaklar.
Bazı uzmanlar ise Silk Road’ın eski yöneticilerinden olan Curtis Green’in de bu konuda rolü olduğunu düşünüyor. Green, FBI’ın Sİlk Road’a operasyon yapmasında etkili olmuş, hatta kendisini saklamak için hayatını kaybettiği şeklinde haberler çıkarmıştı.
Green medyaya verdiği bir röportajda FBI’ın, sipariş etmediği bir kilogramlık kokainle aynı anda nasıl kapısına dayandığını anlatmıştı.
Green yakın zamanda Decrypt’e yaptığı bir yorumda da Silk Road’un o dönemki kayıplarını gelecekte kapatmak adına böyle bir Bitcoin saklama işine girmiş olabileceğini ve bunu bir koruma stratejisi olarak uygulamış olabileceğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
“444 bin rakamı mantıklı. Bunu bir koruma stratejisi olarak ortaya koymuş olabilirler. Fonlar nerede mi? Güzel soru…”
Hapse atılan ajanlardan Shaun Bridges, Ulbricht’e ait olduğu belirtilen cüzdandan o dönem 800 bin dolarlık Bitcoin çaldığını 2015’te itiraf etmişti. Özel cüzdana ulaşım sağlamasından dolayı Bridges’ın o dönemki değeri 700 bin dolar olan başka Bitcoin’leri çaldığı da ortaya çıkmıştı. İki ajan da hemen Silk Road soruşturmasından alınmışlardı.
Ulbricht’in annesi Lyn Ulbricht de bu soruşturmada bilinenden çok daha büyük hırsızlıklar olduğunu iddia ediyor. Lyn Ulbricht 2016’da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bildiğimizden çok daha büyük bir yolsuzluk söz konusu… Sadece Bitcoin çalma olarak da değil ama siteye ait olan başka materyallerin de kurcalanması ve satılması olabilir. Ortaya çıkarılmayan inanılmaz bir rakam söz konusu”
Kaynaklar:
- https://decrypt.co/47211/5-5-billion-in-bitcoin-is-still-missing-from-silk-road
- https://www.wired.com/2015/04/silk-road-1/
- https://www.vice.com/en/article/8q845p/dea-agent-who-faked-a-murder-and-took-bitcoins-from-silk-road-explains-himself
- https://news.bitcoin.com/federal-agent-300000-btc-silk-road-pirates-treasure/
- https://myplanetganja.com/viewtopic.php?f=13&t=11022&start=120#p144158
- https://mashable.com/2013/10/04/silk-road-by-the-numbers/
- https://www.theguardian.com/technology/2020/nov/04/silk-road-bitcoins-worth-1bn-change-hands-after-seven-years
- https://archives.fbi.gov/archives/newyork/press-releases/2013/manhattan-u.s.-attorney-announces-seizure-of-additional-28-million-worth-of-bitcoins-belonging-to-ross-william-ulbricht-alleged-owner-and-operator-of-silk-road-website
- https://www.mysteryarchive.com/index.php/2020/10/09/the-silk-roads-biggest-mystery/
Kaynak:uzmancoin